Dažādi dārzeņi – vai pietiks ar kartupeli?

Šķiet, ka neviens dārzenis nav izpelnījies tādu atzinību un popularitāti, kā kartupelis. Tas ir tik pazīstams, ka aprakstīt kāds tas izskatās nemaz nav nozīmes. Tāpat kartupeļu krāsas un šķirnes ir tik dažādas, ka ir sarakstītas veselas grāmatas un ne velti kartupeļus sauc par otro maizi, jo tas vienmēr ir bijis vienkārši audzējams, ātri pagatavojams un lēts produkts. Tas arī ir iemesls, kāpēc nabadzīgākajās valstīs kartupeļi ir kļuvuši par pamatēdienu. Interesanti, ka  Eiropas Komisijas likumi stingri nosaka, ka kartupelis nav dārzenis, bet augkopības produkts, būtībā – auglis.

Kartupeļu dažādība

Dažādi dārzeņi, ko lietojam ikdienā, sastāda mūsu ēdienkartes veselīgo pusi. Par kartupeļiem daudz diskutēts un domāts, vai tie ir ikdienas lietošanā veselīgi. Saistībā ar garšas īpašībām, kartupeļus var iedalīt pēc to garšas īpašībām un izmantošanas veida. Ir miltaini kartupeļi, kas vārot diezgan ātri izšķīst, tāpēc ir piemērotāki cepšanai un biezputrām. Otrs kartupeļu veids ir universālie kartupeļi, kas ir vidēji miltaini, vārot nav jāpieskata un tos var gan cept, gan vārīt, gan pagatavot biezputru. Latviešu iemīļotajam ēdienam rasolam piemērotāks vēl cits salātu veids, kas ir nešķīstošie kartupeļi.

Indiāņi – kartupeļu pirmie ieguvēji

Kā kartupeļu  izcelsmes vieta parasti tiek nosauktas trīs valstis: ASV, Urugvaja un Peru, kur tos lietoja senās civilizācijas. Attiecīgi Eiropā kartupeļi kā dārzeņi ir ievesti ap 1536. gadu pēc Amerikas atklāšanas un lielā Kristofera Kolumba ceļojuma un drīz arī apceļojuši visas valstis. Latvijā pirmie avoti par kartupeļu audzēšanu saistāmi ar 1740-1760. gadu. Lai cik neticami tas neizklausītos, līdz pat 1800. gadam kartupeļi tika uzskatīti par muižnieku ēdienu, bet jau pēc 19. gadsimta vidus situācija mainījās un sākās kartupeļu invāzija. Saprotams, ka sākotnēji cilvēki nesaprata, kā kartupeļus pareizi ēst, jo izaudzējot tika ēsti bumbuļi, kas aug virs zemes. Tad muižnieks, kas sadusmojies pa to, cik tie negaršīgi, lauku aizdedzināja un šādā veidā ieguva ceptus kartupeļus.

Kas jāievēro uzglabājot dārzeni

Kartupeli, atšķirībā no daudziem citiem dārzeņiem, ir ļoti viegli audzējami. Ražu parasti novāc  septembrī, kad kartupeļu miza ir labi nobriedusi. Dārzeņus vajadzētu uzglabāt ne zemākā t par +4  pēc Celsija, jo zemākā temperatūrā kartupeļi paliek saldeni un vārot sāk tumšoties. Būtiski ir visā glabāšanas un novākšanas procesā kartupeļus neatstāt gaismā, jo tad sāk veidoties indīga viela solanīns.