Lopkopība Latvijā

Lopkopība Latvijā

No viena trušu būrīša, kurā mīt vien pāris garauši līdz lielām fermām, kas plešas lielumā ik gadu. Lauksaimniecība un lopkopība ir viena no attīstītākajām nozarēm Latvijā, lai gan šķiet, ka tā varētu arī nebūt. Pie mums notiek tik daudz un dažādi saimniekošanas veidi, ka ātri vien kļūst skaidrs, ka esam gatavi kļūt par šīs nozares pārstāvjiem arī pasaules mērogā. Ieejot veikalā ir redzams, ka lielākā daļa no piena pakām, kas stāv plauktos ir vietējās, arī gaļa no mūsu saimniekiem pārstāvēta plašā klāstā. Sieri, kas sieti te pat kaimiņos un pat tādi gardumi kā biskvīta tortes no šeit pat audzētām vistiņām.

Piena lopkopība - viena no lielākajām nozarēm

Lai gan govju turēšana ir visai sarežģīts process, pie mums tas ir itin bieži sastopams bizness. Šos dzīvniekus ir īpaši jākopj un jābaro, lai piens, ko tās dotu būtu augstas kvalitātes un atbilstu visiem standartiem, tomēr ir skaidri redzams, ka tas nav šķērslis. Mums ir vairākas milzīgas piena ražotnes, kas ļauj spriest par šīs nozares attīstību. Un ja nebūtu šo lauksaimnieku, kas uzturētu šo nozari, mēs nevarētu ēst Latvijā ražotus gardumus, kas ir ne vien piens un kefīrs, bet arī siers, dažādi maizes izstrādājumi, kur nepieciešams piens un pat daudzi saldumi nespētu eksistēt bez šiem dzīvnieciņiem. Lai gan var šķist, ka piena produkti ir vien vienā veikala plauktā, palasot etiķetes ātri taps skaidrs, ka gandrīz visos produktos, ko redzam ieejot lielveikalā ir vienā vai citā veidā pārstrādāts piens.

Gaļas saimniecības ne tikai vietējiem. Latvijas lopkopības preču eksports

Ilgu laiku bija dzirdama sūkstīšanās par to, ka veikalu plauktos ir par maz vietējās produkcijas, no ārzemēm ievestā gaļa ir pilna ar hormoniem un nevaram atrast neko tīru un brīvā dabā audzētu. Tomēr nu vairs tā nebūt nav. Apskatot gaļas plauktu saturu 80% no visa, kas tur atrodams ir vietējo saimnieku lopkopības darbs.

Sulīga cūkgaļa, kas tā vien prasās, lai no tās pagatavotu karbonādes un vistu filejas, kas nākušas pārsvarā no Ķekavas. Un pat ja šķiet, ka veikala plauktos produkcija tomēr neatbilst visiem eko standartiem, ir vērts apmeklēt kādu no tirdziņiem, kur ražotāji plašā klāstā piedāvā ekoloģiski audzētu cūkgaļu, jēru, vistas gaļu un pat dažādus izstrādājumus, ko ikdienā negadās redzēt. Desas, kūpināta gaļa, kas izejot cauri tirgus placim aizvien smaržo kā svaigi gatavota.

Tagad, lai visu šo produkciju atrastu un saņemtu kaut vai pie savas mājas durvīm nav jāmeklē pa visu internetu. Pietiek ieiet dalder.lv, kur reģistrējušies lielākā daļa mazo ražotāju, kas piedāvā ekoloģiski tīru gaļu un dažādus lopkopības produktus - pienu, sieru, biezpienu un citus. Nenokavē labākos piedāvājumus un atbalsti vietējos!